Waarom kiezen voor jezelf echt de moeite waard is

Waarom kiezen voor jezelf echt de moeite waard is

Ik zat laatst met een vriendin in een café. We kletsen honderduit over wat we de afgelopen tijd hadden meegemaakt. Haar vriendinnengroep kwam aan bod en ze zei dat ze het zo jammer vindt dat ze sommige meiden minder ziet. “Hoe komt het dat je ze minder ziet”?, vroeg ik haar. “Ik denk doordat iedereen een beetje zijn eigen leven en agenda heeft”. “Maar mis je die meiden, voel je de behoefte om ze weer maandelijks te zien? Of voel je je meer verplicht of je zelfs schuldig omdat je denkt dat je ze vaker moet zien omdat het altijd zo ging”? “Goh Annet, als je het zo zegt dan kijk ik er heel anders tegenaan, dan denk ik dat het meer mijn eigen plichtsbesef is dan het gevoel dat ik ze mis”, antwoordde ze.

Leren kiezen vanuit je gevoel en intuïtie

Best gek toch? Dat we vergeten stil te staan bij wat we diep van binnen voelen en wat we eigenlijk willen. Dat we de dingen doen omdat we denken dat het zo hoort of bang zijn een ander teleur te stellen. We zijn bang dat als we keuzes maken vanuit ons eigen gevoel en intuïtie alles verandert en we verliezen wat het altijd was. Maar juist die verandering zorgt voor nieuwe, mooie dingen die op je pad komen.

Ik vergat mezelf

Het is je in mijn blogs misschien wel opgevallen. De laatste tijd ben ik heel erg bezig met wat mij echt gelukkig maakt. Wat ik wil doen in het leven, hoe ik beter met tegenslagen om kan gaan, en met wie ik nu echt ben. Deze zoektocht heeft mij al een hoop heldere inzichten gegeven. Zo zei een vriendin laatst tegen me dat ik echt veranderd was.

Ze moest eraan wennen, aan die nieuwe Annet.

Dat ik veel sterker mijn eigen grenzen aangaf, en als ze me meevroeg naar een feestje en ik daar niets voor voelde, ik gewoon nee zei. Ze moest eraan wennen, aan die nieuwe Annet. De oude Annet ging namelijk gewoon mee, ook al voelde ze zich er misschien niet goed bij of had ze niet zo’n zin. Omdat ik anderen blij wilde maken vergat ik mezelf. En zo kwam het regelmatig voor dat ik op een feestje, verjaardag, borrel of bij een lunch was waar ik me eigenlijk helemaal niet prettig bij voelde.

De verplichtingen die erbij horen

Nu denk je misschien; ‘ja maar ik heb zo vaak geen zin in een verjaardag, feestje of verplicht etentje. Ik kan toch niet altijd maar nee zeggen’? Natuurlijk kan dat niet, er dienen zich altijd gelegenheden aan waarbij je gewoon aanwezig moet zijn.

En die jaarlijkse kerstvieringen, verplichte werkborrels, of dagjes weg met schoonfamilie dan?

Maar ik probeer wel situaties te creëren waarvan zowel ik en de ander gelukkig worden. Dus als ik weer een keer word meegevraagd naar iets waar ik niets voor voel dan zeg ik nee. Maar daar zet ik vaak wel een ander voorstel tegenover zoals een andere keer een drankje doen, filmpje pakken of dagje weg. En die jaarlijkse kerstvieringen, verplichte werkborrels, of dagjes weg met schoonfamilie dan? Tja, dat zijn de dingen die je soms voor een ander moet doen. Even op je tanden bijten, je grootste lach opzetten en gaan.

Wat het mij opleverde

Sinds ik meer vanuit mijn gevoel en intuïtie leef maak ik keuzes die veel beter bij mij passen.  Ik sta niet meer op feestjes die ik ‘wel leuk vind’ omdat ik erheen ging om mijn vriendin een plezier te doen i.p.v. voor mezelf. Ik kijk niet meer tegen afspraken op die ik heb gemaakt om een ander niet teleur te stellen, maar waar ik zelf eigenlijk geen zin in had.

Door deze verandering zit ik stukken beter in mijn vel, voel ik me meer in balans en haal ik meer plezier uit de dingen die ik doe en beleef

En ik laat me niet meer overhalen om dingen te doen waar ik in eerste instantie geen behoefte aan had.  Zoals bijvoorbeeld ergens langer blijven omdat anderen zeggen dat het ongezellig is als ik nu al wegga. Door deze verandering zit ik stukken beter in mijn vel, voel ik me meer in balans en haal ik meer plezier uit de dingen die ik doe en beleef. Natuurlijk lukt dit niet altijd, er zijn altijd momenten waarvan ik achteraf denk; ‘shit ik heb niet goed naar mezelf geluisterd’. Maar juist van die momenten leer ik het meest.

4 gedachten over “Waarom kiezen voor jezelf echt de moeite waard is

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.