Slechte slaper? Deze tips helpen je beter te slapen

Slechte slaper? Deze tips helpen je beter te slapen

Ik ben van nature een denker en mijn hoofd staat eigenlijk nooit stil. Daarom is in slaap vallen en uitslapen voor mij een hele opgave. Is dit voor jou herkenbaar? Lees dan mijn tips.

 1. Voorbereiden op het slapen

  Het klinkt misschien wat overdreven, je voorbereiden op het slapen gaan, moet dat echt? Nee niks moet. Maar ik merk dat het mij wel helpt. Zo beantwoord ik vanaf half 10 geen Whatsapp berichten en open ik geen social media kanalen meer. Verder kijk ik geen spannende series, heftige nieuwsberichten of meeslepende documentaires voor het slapen gaan om zo mijn hoofd alvast rust te geven.

 2. Geen suiker en cafeïne

  Dat suiker en cafeïne je een wakker gevoel kunnen geven is algemeen bekend. Daarom drink ik geen koffie meer na 4 uur ’s middags en nuttig ik doordeweeks geen suikerhoudende voedingsmiddelen na het avondeten. Door suiker maakt je lichaam het hormoon insuline aan. Wanneer je lichaam een verhoogd insuline niveau heeft, zorgt dat uiteindelijk voor een verminderde aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Hierdoor kun je moeilijker inslapen en slaap je vaak ook minder diep of ben je eerder wakker of tussentijds wakker.

 3. Internet uit tijdens het slapen

  Sommige mensen hebben nu eenmaal niet hetzelfde slaapritme als ik en willen mij midden in de nacht wel eens een Whatsapp bericht sturen. Ik kon vaak de verleiding niet weerstaan om ’s nachts bij het wakker worden toch even mijn telefoon te checken. Nadat ik mijn telefoon had weggelegd bleef dat berichtje in mijn hoofd zitten waardoor ik lastig in slaap viel. Om dit te voorkomen zet ik mijn wifi en mobiele gegevens ’s nachts uit.

 4. Gefrustreerd omdat je niet kunt slapen?

  Raak je ook gefrustreerd wanneer je niet kunt slapen of wakker ligt? Ik namelijk wel. Dan zie ik de uren die ik nog kan slapen steeds minder worden. ‘Ik was toch moe? Waarom kan ik dan niet slapen? Morgen ben ik super moe op mijn werk want aan 5 uur slaap heb ik echt niet genoeg.’ De beste tip die ik ooit gekregen heb voor dit probleem is: als je ligt, rust je ook. Je lichaam is ontspannen en je geest wordt niet beïnvloed door gebeurtenissen of invloeden van buitenaf. Dat je niet in slaap kunt vallen is jammer, maar probeer daardoor niet gefrustreerd te raken. Wat mij helpt is focussen op m’n ademhaling of het ouderwetse schaapjes tellen. Lukt het na een uur nog niet? Ga even een glaasje water drinken, of lees een paar bladzijden uit een boek. Daarmee kun je even de focus van het niet kunnen slapen af halen.

 5. Vaste tijden slapen en wakker worden

  Door drukke agenda’s wil het soms niet lukken om op tijd naar bed te gaan. Nog even snel wat werk afmaken, afspraken met vrienden tot laat in de avond of die ene serie afkijken. Dit alles zorgt voor een onregelmatig slaapritme waardoor je moeite krijg met in slaap vallen en wakker worden. Probeer elke dag een vaste tijd naar bed te gaan en op te staan.

8 gedachten over “Slechte slaper? Deze tips helpen je beter te slapen

 1. Synchronisatie op je smartphone uitzetten zodat je geen berichten krijgt en dan zachtjes een praatprogramma op de radio (app)aanzetten. De timer zo instellen dat de radio na een ingestelde tijd weer uit gaat. Je valt zo in slaap 😉

 2. Goede tips! Ik zit zelf inmiddels aan de slaapmedicatie omdat bij mij niks meer leek te werken, maar ben ondanks dat wel van mening dat het het beste is als het je zelf gewoon lukt. Ik hoop dan ook over een tijdje gewoon weer uit mezelf te kunnen slapen 🙂

  1. Dankje Ilona! Wat vervelend dat bij jou het slapen niet meer uit jezelf lukt. Ik heb vorige week een aflevering gekeken van Sophie in de kreukels waar slaapproblemen aan bod kwamen. Heb je die ook gezien? Best interessant!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.