Mijn meditatiereis | week 3 | ‘hoeveel minuten zijn er al voorbij?’

Mijn meditatiereis | week 3 | ‘hoeveel minuten zijn er al voorbij?’


Elke dag probeer ik minimaal een half uur te mediteren. ‘S ochtends na het opstaan 10 minuten en ’s avonds na het werk minimaal nog een half uur. Op internet lees ik veel succesverhalen van mensen die door mediteren zichzelf hebben gevonden en succesvoller door het leven gaan. Maar ik lees zelden welke struggles ze hadden en over de tijd en moeite die ze erin hebben moesten steken. Hebben deze mensen geen rugpijn, frustraties omdat het niet lukt en momenten dat ze ermee willen stoppen? Daarom neem ik je wekelijks mee in mijn meditatiereis, op een eerlijke, persoonlijke en open manier met uiteraard een klein beetje humor.  


Mediteren, dat is toch zitten en aan niks denken?

Mediteren, dat is toch zitten in een kleermakershouding en aan niks denken? Zoiets ja, maar dan net even anders. Want als je heel hard je best gaat zitten doen om aan niks te denken, denk je ook ergens aan en dat is niet de bedoeling. Het is het bewust bezig zijn met het moment. Gedachten observeren maar er niet in mee gaan. Het focussen op je ademhaling en je lichaam en het contact maken met jezelf. En dat is moeilijk mensen, echt moeilijk.


Een hoofd vol gedachten

Mijn hoofd zit namelijk vol gedachten, die de hele dag door blijven opkomen. En aan het einde van de dag is er een deel van mij dat soms zegt: ‘ajoh Annet je hebt gewerkt, gesport, gekookt en de was gedaan dus nu mag je wel even lekker televisie kijken’. Niet naar die gedachte luisteren is een hele uitdaging, want dat lekker niks doen en televisie kijken klinkt heel verleidelijk en als een welverdiende beloning voor ‘alles’ wat ik heb gedaan die dag. Maar toch kan ik (gelukkig) dagelijks de drive vinden om weer in kleermakerspositie op een kussen op de grond te gaan zitten en een ontspannen muziekje op te zetten. Maar ook dan komen mijn gedachten zonder moeite om de hoek kijken. Een greep uit mijn gedachten tijdens mijn meditatiesessie: ‘Wat een rare panfluit geluiden heeft dit muziekje, zal ik een andere opzetten? ‘Nee Annet, focus je nou even op wat anders, dit is een smoes om niet te hoeven beginnen’.
Na 10 minuten: ‘Auw, m’n onderrug begint zeer te doen en ik voel steken tussen m’n schouderbladen, dit kan niet goed zijn, misschien moet ik gaan verzitten. ‘Hoeveel minuten zijn er al voorbij?’


Het is net als leren fietsen

Dit is mijn derde week dagelijks mediteren en soms zijn er momenten dat ik denk; waar doe ik het nu eigenlijk voor, het lukt me nog steeds niet om een half uur gedachtevrij te zijn dus waarom zou ik niet stoppen?
Maar van opgeven is nog nooit iemand beter geworden in dat wat hij/zij doet. En trouwens ,als kind kon ik ook niet in 1 keer fietsen. Als ik toen na de derde keer dat ik was gevallen mijn fiets op de grond had gesmeten en had geroepen: ‘Ik kan het niet pap, ik ga nooit kunnen fietsen, ik heb het nu drie keer geprobeerd en het lukt niet, ik stop ermee!’, had ik nu nog niet kunnen fietsen. Niet dat ik veel fiets, de laatste keer was in september, erg hè. Maar jullie snappen mijn punt.


Heeft het al wat opgeleverd?

Naast de struggles merk ik wel dat het me wat begint op te leveren. Na het mediteren voel ik me rustiger en is dat gehaaste gevoel dat ik ervoor had weg. Ik neem meer de tijd om van de kleine dingen te genieten en meer in het moment te leven. Zo haast ik me niet meer door de supermarkt heen, neem ik de tijd om eindelijk weer eens een boek te lezen en voel ik een enorme drive om mezelf te ontwikkelen en om nieuwe dingen te leren.

Op naar de volgende week!

2 gedachten over “Mijn meditatiereis | week 3 | ‘hoeveel minuten zijn er al voorbij?’

  1. Mooi geschreven, ik heb net nog geprobeert nergens aan te denken maar kan het echt niet! Maar door je blog heb ik weer doorzettingsvermogen gekregen!

    1. Goed om te horen dat je doorzettingsvermogen hebt gekregen! Je hoeft niet altijd aan niets te denken. Accepteer je gedachten maar laat ze ook weer gaan. Ga er niet in mee. Juist het accepteren dat ze er zijn is heel waardevol. En wees niet te streng voor jezelf en blijf het volhouden. Trots op je!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.