Happy new year – “Ik ben klaar met nieuwjaarstradities en gewoontes “

Happy new year – “Ik ben klaar met nieuwjaarstradities en gewoontes “

Met de nieuwjaarsviering heb ik vrij weinig. Eigenlijk is het een beetje zoals kerstviering; het moet gezellig en leuk zijn. Met z’n allen aan de champagne en de oliebollen om vervolgens om 12 uur iedereen een gelukkig nieuwjaar te wensen. Na al dat gezoen gaan we naar buiten waar het klinkt alsof de 3e wereldoorlog is uitgebroken. Overal kleine brandjes en oorverdovende knallen. Op straat voelen we dan plotseling de behoefte om onbekende, passerende mensen vriendelijk gedag te zeggen en een gelukkig nieuwjaar te wensen. Want dat is dan heel normaal, terwijl we ze de volgende dag stilzwijgend voorbij lopen.

2 januari

Ik zet de televisie aan en kijk het ochtendnieuws terwijl ik me op de bank met een bak havermout installeer. Havermout eet ik elke ochtend, denk nu niet dat ik 1 of ander gezond voornemen heb. Nieuws is nooit echt leuk, meestal is het een bak ellende dat ik samen met mijn bak havermout tot me neem. Ik had gehoopt dat het vandaag anders zou zijn. Positieve berichten over de nieuwjaarsviering,  maar helaas. Minimaal 15 miljoen euro aan schade, een uit de hand gelopen vreugdevuur en een doodgeschoten rapper, om nog maar te zwijgen over de rest. Lekker bezig met z’n allen, echt een goed begin van het nieuwe jaar!

Lekker kussen

Om nog even in te haken op wat normaal is; de nieuwjaarwens op het werk. Vorig jaar schreef ik hierover een blog, want oh oh wat kan ik daar tegenop zien.  40 collega’s drie zoenen geven om ze een gelukkig nieuwjaar te wensen. Niet dat ik een hekel heb aan mijn collega’s, integendeel.  Maar wees eens eerlijk, heb jij zin om al die collega’s te zoenen? Ik in ieder geval niet. Ik vind het raar, en nog onpersoonlijk ook. Want wat voeg je nou eigenlijk toe met die drie zoenen? Het is een verplichting en de meeste mensen zijn zo druk met iedereen een gelukkig nieuwjaar te zoenen dat ze soms de tijd niet nemen om je even aan te kijken en oprecht een gelukkig nieuwjaar te wensen. De ellende is, dat als er 1 collega begint met dat gezoen je je nog verplicht voelt om ook maar mee te doen. Je wilt tenslotte niet onbeleefd overkomen. Echte kuddedieren zijn we.

Ik doe er niet meer aan mee

Ik doe niet aan goede voornemens en ik ben ook niet van plan om het in 2019 eens helemaal anders te doen. Maar ik ben deze traditie zat en ik wil geen dingen meer doen waar ik me niet goed bij voel alleen maar omdat het normaal is of omdat anderen het doen. Noem me onbeleefd, een zeikerd of moeilijk maar mijn collega’s kregen vanochtend de keuze: of een knuffel of 1 kus met een welgemeende boodschap; een gelukkig nieuwjaar.

2 gedachten over “Happy new year – “Ik ben klaar met nieuwjaarstradities en gewoontes “

  1. haha, ik heb er ook vrij weinig mee. Ja de olliebollen, omdat dat gewoon echt lekker is. Al eet ik die, wanneer ik er zin in heb. Wel mooi omschreven, dat na 12 uur het lijk of de WO3 is begonnen.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.