Growth versus fixed mindset, welke mindset heb jij?

Growth versus fixed mindset, welke mindset heb jij?

Tegenwoordig leven we in een prestatie cultuur. We vertellen liever aan anderen dat alles goed gaat dan dat we vertellen over de fouten die we hebben gemaakt en de dingen die niet zijn gelukt zoals we wilden. Zoals dat we niet vertellen dat we drie keer geflitst zijn op hetzelfde traject of over het project dat we op het werk verknald hebben door de verkeerde gegevens in het systeem in te voeren. 

Gelukkig maak ik me daar niet altijd schuldig aan. Ik flap eigenlijk alles eruit, en dus ook de dingen die niet goed gingen. Zoals dat ik de afgelopen week mijn grote glazen kaarshouder op mijn teen liet vallen en het feit dat het me niet lukte de wifi versterker te installeren. Falen is voor mij niet mislukken, het is leren van dat wat niet goed ging en er een les uit trekken. Bijvoorbeeld dat ik dingen niet gehaast moet doen omdat ik ze dan laat vallen. Een mindset die ik mezelf heb moeten aanleren, want een paar jaar geleden was het de schuld geweest van de kaars en had het mijn dag kunnen verpesten.

De Amerikaanse psychologe Carol Dweck erkent twee type mindsets; de op groei gerichte mindset (growth mindset) en de vaste mindset (fixed mindset).

Fixed mindset

Herken jij jezelf in onderstaande gedachten?

  • Het lukt toch niet, ik ga er niet aan beginnen
  • Ik heb de kans niet gekregen en daarom is het niet gelukt
  • Ik word nooit succesvol omdat ik niet slim genoeg ben
  • Waarom zou ik me druk maken, het gaat toch niet veranderen
  • Alsof jij het zo goed weet


Als jij je herkent in bovenstaande gedachten heb je een fixed mindset. Mensen met een fixed mindset gaan ervan uit dat zaken als intelligentie, sportiviteit en andere capaciteiten aangeboren en niet veranderbaar zijn. Ik maak me hier regelmatig schuldig aan door bijvoorbeeld ongemerkt te zeggen: ‘ik kan niet meer dan 8km hardlopen of ik ben slecht in wiskunde’. Natuurlijk is het wel een beetje waar, maar ik heb mezelf hier ook van overtuigd. Want als ik iets beter mijn best zou doen kan ik het wel.
Als je een fixed mindset hebt kies je voor zekerheid en veiligheid en ga je uitdagingen liever uit de weg omdat ze het risico met zich meebrengen te kunnen falen. Falen en mislukken is 1 van de grootste angsten van iemand met een fixed mindset. Als je een fixed mindset hebt reageer je vaak defensief op kritiek en ga je negatieve feedback liever uit de weg.

Growth mindset

  • Ik wil mezelf blijven ontwikkelen
  • Van mijn fouten leer ik
  • Als ik hard genoeg leer kan ik alles bereiken wat ik wil
  • Als er tegenslagen zijn geef ik niet op
  • Bedankt voor de tip ik ga ermee aan de slag

Als jij je herkent in bovenstaande gedachten heb je een growth mindset. Als je deze mindset hebt dan geloof je dat intelligentie iets is dat verbeterd kan worden. Je gelooft dat je alles kunt bereiken, mits je maar hard genoeg je best. Als je faalt betekent het dat je alleen nog maar harder je best moet doen. Je laat je niet intimideren door mensen die meer kennis hebben over het onderwerp waarin jij je probeert te ontwikkelen. Je ziet deze mensen juist als inspiratie. Door de liefde die ze voelen om zich te ontwikkelen zijn ze in staat om zich door de grootste tegenslagen en moeilijkste periodes heen te slaan.

Kun je je mindset veranderen?

Over het algemeen kunnen mensen met een growth mindset meer bereiken dan mensen met een fixed mindset. Gelukkig is er goed nieuws, namelijk dat je je mindset zelf kunt trainen. Ik ben geboren met een fixed mindset en zal nooit helemaal een growth mindset hebben, dat is onmogelijk. Maar ik probeer iedere dag opnieuw heel bewust bezig te zijn met mijn mindset. Dat lukt me heus niet elke dag. Soms zitten er dagen tussen dat liever wil dat alles bij het oude blijft, ik geen kritiek kan verdragen en uitdagingen uit de weg ga omdat ik bang ben om fouten te maken. Uiteindelijk zijn het je eigen gedachten die je in de weg staan om je talenten te ontwikkelen en succes en geluk te kunnen ervaren.

Eén gedachte over “Growth versus fixed mindset, welke mindset heb jij?

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.