Geluk is niet zoiets als een pot met goud aan het einde van de regenboog

Geluk is niet zoiets als een pot met goud aan het einde van de regenboog

Vorig jaar vroeg iemand aan mij: “Annet wat heb jij bereikt in het leven?” Ik antwoordde dat ik 2 opleidingen heb afgerond, in een mooi appartement woon en een leuke baan heb “Alles wat je zojuist hebt opgenoemd is materie”, antwoordde ze. Ik voelde me beledigd, wat wist zij van mijn leven? Ik was hartstikke gelukkig met alles wat ik had en besloot me er op dat moment niet zoveel van aan te trekken. Maar toch zette die opmerking me aan het denken. Ik begon me te realiseren dat ze misschien toch wel gelijk had. Al die jaren heb ik nooit stilgestaan bij de vraag wat mij nu echt gelukkig maakt. Het leven is zoals het is, en zolang ik mijn doelen behaal gaat het goed. Mijn huis en mijn baan brachten me misschien wel veiligheid en stabiliteit maar werd ik daar nu echt gelukkig van?

 

Ze zijn iets vergeten

We leren dat we hard ons best moeten doen op school. Hoe meer diploma’s we halen en hoe harder we werken des te meer we kunnen bereiken in het leven. Maar wat bedoelde ze eigenlijk met dat bereiken? Veel geld, een goede baan en een mooi huis?

Stilstaan bij wat ik voelde had ik nooit gedaan.

Ik had dan misschien een leuke baan en een mooi appartement maar begon me al snel te realiseren dat ik daar niet oprecht gelukkig van werd. Ze zijn op school namelijk één belangrijke les mee te geven; dat geluk van binnen zit. Stilstaan bij wat ik voelde had ik nooit gedaan. Ik heb zoveel mogelijk op rationeel niveau geleefd. Een overlevingsmechanisme dat ik in de jaren had ontwikkeld waarmee ik had bereikt waar ik nu ben, zittend tussen mijn materie.

Geluk zit in mezelf

Kort na die tijd begon ik met bloggen en het ontdekken van wat mij nu echt gelukkig maakt. Ik wilde geen zoektocht naar geluk starten. Want dat zou betekenen dat ik geluk kwijt ben, en dat is zeker niet waar. Geluk is niet zoiets als een pot met goud aan het einde van de regenboog. Het is geen doel, geen resultaat, het is het zijn in het hier en nu en daar blij van worden. Ik wil me nog gelukkiger voelen, en het geluk vinden in mezelf i.p.v. in materie.

Wat een zweverig gedoe, al dat gelul over gevoelens, in contact komen met jezelf en innerlijke rust vinden

Om dat te bereiken moest ik leren in contact te komen met mijn gevoel en te luisteren naar mijn intuïtie in plaats van naar de logica van mijn hoofd. Soms ben ik er klaar mee, dan denk ik: ‘wat een zweverig gedoe, al dat gelul over gevoelens, in contact komen met jezelf en innerlijke rust vinden. Kan ik niet gewoon terug naar hoe het was? Dat ging prima en was lekker makkelijk en veilig’. Maar dat zou zonde zijn want ik merk wel dat ik aan het veranderen ben. Ik merk dat ik beter in m’n vel zit, met een andere blik naar de wereld kan kijken en beter kan loslaten wat ik niet kan veranderen.

Weg van alles

Om nog beter te ontdekken wie ik ben en wat mij gelukkig maakt ga ik 4 weken reizen door Azië. Ik laat mijn mooie appartement, veilige omgeving en alle zekerheid achter me om met 1 rugzak van maximaal 18 kilo op reis te gaan. Ik ga rondreizen in een compleet ander werelddeel met een voor mij onbekende cultuur, op een plek waar ik niemand ken. Ik vind het stiekem doodeng maar ik voel dat ik dit moet doen. En als het niets wordt, heb ik het in ieder geval geprobeerd!

5 gedachten over “Geluk is niet zoiets als een pot met goud aan het einde van de regenboog

  1. Hoi Annette,

    Mooi beschreven in jouw blog. Mijn complimenten! Is heel herkenbaar voor mij. Ik wens je veel plezier, wijsheid en inzichten toe tijdens je rondreis door Azie.

    Groeten,

    Rene

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.